Utställning på Ulvsunda slott på lördag 13-16! Välkommen!

Det var en lång rolig sommar då jag ägnade mycket tid åt projektet Vad gör dig glad som många av mina vänner var med och gjorde till ett fantastiskt rolig och lyckad utställning. Det var verkligen jättekul. Jag la ner mycket jobb men det var det värt och jag vill tacka alla som var med och alla som kom dit och kollade och köpte och hejade på. Sen åkte jag till Kanarieöarna och pustade ut i en vecka och nu är det dags igen. Slottsvernissage! Ulvsunda slott och utställningen som jag döpt till There is Thunder in our hearts.

Jag har de senaste åren inriktat mig på att arbeta med människor, och hur de förhåller sig till varandra i grupper och formationer. Jag har undersökt hur vi beter oss när vi känner varandra och när vi inte gör det, skillnaderna och likheterna, avstånden och närheten, i trånga utrymmen och mer spatiösa, i naturen och i staden. Ibland är vi väldigt nära varandra fast vi inte ens vet namnen på varandra, ibland så långt ifrån trots att vi växt upp tillsammans. Det här tänkandet och undersökningarna av grupper utvecklades sedan till grupper med tjejer och därifrån till bara tjejer. Vad det är att vara tjej.

Tjejer är ju nästan alltid utsatta för den så kallade manliga blicken, eller kvinnor i varje fall, och med den manliga blicken menar man då en sexuell objektifiering. Det är något man som tjej lär sig att förhålla sig till på olika sätt. Man måste. Man lär sig anpassa sig till den, man lär sig bli utsatt för den, man lär sig strunta i den om man vill det, vilket först kräver att man är medveten om att den finns.

Det jag frågade mig var slipper man den så kallade manliga blicken när man bara är tjejer? Eller finns den kanske med även tjejer emellan, eftersom det är den härskande blicken, som vi alla förhåller oss till? Den är normen för hur tjejer ska vara och se ut även när inga killar eller män är närvarande kanske? Vad gör den blicken i så fall med oss? Går det att komma förbi den? Är det möjligt att gå bortom den? Kan man ta bort den helt? Finns det ens en möjlighet? Vad händer i så fall? När sker det? Vill vi det? Hur känns det? Vilka är vi utan den? Vilka är vi med den? Utifrån denna frågeställning kom titeln There is thunder in our hearts.

Jag vill ställa frågor som förhoppningsvis leder till nya frågor, som leder till nya, som kanske inte ger svar men som förhoppningsvis hjälper oss att få syn på det rådande, finna tröst och hjälp och i bästa fall kanske hitta utvägar.

Jag har läst, samlat bilder i tidningar, fotograferat, träffat människor jag känner, observerat vad jag ser i stan, tagit fram det jag en gång läste på universitetet om genusvetenskap och dylikt, för att sedan sammanställa allt jag haft inom mig och i skissböcker till bilder som jag egentligen först efter de är klara förstått vad de egentligen handlar om. Titlarna är ofta viktiga för mig. De ska inte bara beskriva de ska väcka något, fråga något, ge en till dimension till bilden.

Vernissage 13-16 på lördag den 3: e oktober. Jag hoppas vi ses! Stor kram Lotta ulvsundainbjudan 12039291_993572653996686_7509040313061302772_n

Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski ställer ut på Galleri Ulfsunda

Pressmeddelande  •  2015-09-25 11:55 CEST

Ulfsunda Galleri presenterar konstnären Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski och utställningen ”There is thunder in our hearts”. Utställningen öppnar upp med en vernissage den 3 oktober och pågår fram till den sista november.

Galleri Ulfsunda, på Ulfsunda Slott, har kontinuerligt utställningar med lovande konstnärer. Varje utställning varar i två till tre månader och startas upp med en vernissage. Inredning och konst är en viktig del på Ulfsunda Slott som också kallas för Designslottet.

– Att låta konsten vara en del av inredningen är något vi arbetat med länge. Vi vill inspirera våra gäster och ge dem oväntade upplevelser, samtidigt som vi visar upp konst från konstnärer vi gillar, säger Torbjörn Blomqvist, ägare och VD på Stockholm Meeting Selection.

Genom Galleri Ulfsunda får konstnärer också möjligheten att nå en bredare målgrupp som kanske inte vanligtvis rör sig på gallerier men ändå uppskattar livets goda.

Konstnären Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski kommenterar utställningen ”There is thunder in our hearts”. – Vad är det att vara tjej? Hur påverkas tjejer av den manliga blicken? Går det att komma förbi den? Kan man ta bort den helt? Vad händer i så fall? Vill vi det? Hur känns det? Vilka är vi utan den? Vilka är vi med den? Detta var frågeställningar som jag använde mig av i skapandet av utställningen ”There is thunder in our hearts”.

Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski målar i olja till största del och utgår från bilder som hon samlar på sig från tidningar och magasin. Den färdiga bilden blir dock oftast något helt annat än den bild hon utgått från berättar Lotta. – Färgen är viktig. Den för liksom ett eget liv och oftast är det misstag och drastiska ändringar från ursprungsbilden som gör det färdiga verket komplett. Jag älskar måleriets möjligheter, säger Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski

Kommande utställning – ”There is thunder in our hearts” med Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski startar den 3 oktober, med en vernissage mellan kl 13-16. Allmänheten är välkomna.

För mer info:

Johanna Pihl, Stockholm Meeting Selection / Ulfsunda Slott, tel 070-979 39 93,
epost johanna.pihl@meetingselection.se

Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski, Konstnär, tel 073-032 05 46, epostlotta.wasterlid@tele2.se

Ulfsunda Slott är med sitt unika läge alldeles invid Mälaren och bara ett stenkast från centrala Stockholm och Bromma flygplats, ett självklart val för den kräsne livsnjutaren. Slotts- och parkmiljön från 1600-talet med sina anrika historia möter modern design i en mycket lyckad symbios.

Stockholm MeetingSelection (SMS) driver åtta hotell och eventlokaler med olika inriktningar i Stockholm med omnejd. Allt från anrika slott och herrgårdar till vackra sjölägen. SMS tror på det levande mötet där kombinationen av förstklassig mat och spännande design gör varje besök till en upplevelse utöver det vanliga. Hotellen finns samtliga på bekvämt avstånd från Stockholm City och flera av dem nära Bromma och Arlanda flygplats.

I Stockholm Meeting Selection ingår Ulfsunda Slott, Hesselby Slott och Åkeshofs Slott i västerort, Näsby Slott i Täby, Lovik och Bosön på Lidingö, Skeppet i Värtahamnen samt Rosersberg Slottshotell.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s