Meet or Beat, Pedagogien i Hjo till den 31:a maj! Åk och titta eller titta här.

 

I spåren efter metoo har många av oss fått upp ögonen för maktrelationer. De finns inte bara mellan män och kvinnor utan även i grupper och i alla slags förbindelser mellan människor. För att lära oss fungera bättre med varandra och behandla varandra på lämpligt sätt behöver vi lära oss analysera hur maktrelationer fungerar. Vi behöver skaffa oss kunskap om tendenser till dominans och underkastelse och förståelse för hur våra kommunikationsmönster fungerar.

Den här utställningen är ett försök till att vara ett verktyg i det arbetet genom att skapa medvetenhet och alternativ och förhoppningsvis ge nycklar till hur vi kan bemöta varandra bättre. Det är något vi alla behöver i den komplicerade tid vi lever i nu.

Jag går på Konstfack just nu och vår lärare Kajsa Tegnér introducerade ett sätt att tänka kring det här med makt. Hon menade att genom att ha kunskap om tendenser till dominans och underkastelse- så kallade härskar- och offerstrategier- går det lättare att hitta alternativ till sådana. Hon gav oss en modell som visar  hur en mer demokratiserande strategi kan fungera och vara att föredra, vilken jag har byggt den här utställningen kring. Utställningen består av sju par bilder, där den ena bilden i paret står för det härskar- och offerstrategiskaoch den andra bilden står för dess motsats och hur vi kan bemöta vara på ett mer demokratiserande sätt.

Modellen bygger på idén om ömsesidighet och likvärdighet, att individer lär och utvecklas av varandra, samt att identiteter är föränderliga och inte statiska. Den hämtar också inspiration från norska politikern Berit Åhs idéer om härskarteknikern.

 

M o t s a t s p a r e n

 

-Härskar- och offerstrategiskt                                                  

– Mer  demokratiserande

            

Undanhålla information

Delge/Ta till sig info, Förstå/Värdera faktaproduktion

 

Påföra skuld och skam

Uppmärksamma ansvarsfrågor, lagar, Undersök och ta konsekvenser, normer, överenskommelser

 

 

Tysta, osynliggöra

Lyssna, fråga, var intresserad, tala för sin sak

 

Förlöjliga

Ta på allvar, känn tanken och tänk känslan

 

Dubbelbestraffa

Straffa inte, stötta om möjligt

 

Objektifiera

Sträva efter likvärdighet, var försiktig med kategoriseringar

 

Utöva eller hot om våld

Praktisera icke-våld, undvik förakt

 

 

 

Tre av motiven finns också som tryck att köpa. Målningarna är annars 60×100 cm och kostar 7000 kr.

 

Annons

En reaktion till “Meet or Beat, Pedagogien i Hjo till den 31:a maj! Åk och titta eller titta här.

  1. After looking over a few of the articles on your
    site, I seriously appreciate your way of blogging. I saved it to my bookmark website list and
    will be checking back in the near future. Please visit my web site too and
    tell me your opinion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s